Samen kom je verder dan alleen: 100 km langs de mooiste Fryske highlights

Je had misschien andere plannen, maar deze tijd biedt ook weer kansen om nieuwe delen van Nederland te ontdekken. Zo zagen de dames die meefietsten met de ‘Wielerbreak rondje Fryslân’  hoe mooi de authentieke dorpjes, vergezichten en haventjes van Friesland zijn.

Hoewel deze provincie voor mij als trotse Noord-Nederlandse geen nieuwe plek is, ga ik er erg graag heen. Helemaal om met twintig gezellige en sportieve dames te fietsen. We verzamelen op zondagochtend om negen uur op het prachtige strandje Hege Gerzen aan het IJsselmeer. De zon schijnt en de knalgroene Friese velden van het Gaasterland geven een mooi contrast met de blauwe lucht. We zitten aan de koffie en eten een lekkere plak ‘sûkerbôle’ (suikerbrood) terwijl we op de achtergrond het geluid van het kabbelende water horen. Als dat geen relaxt begin van de dag is?

Niemand alleen

Er zijn vandaag drie verschillende routes: 100, 85 en 75 kilometer. Om ervoor te zorgen dat iedereen geschikte fietsmaatjes vindt, stemmen we met elkaar af wie voor welke afstand wil gaan en hoe hard er gemiddeld wordt gefietst. Janine legt de route en de pauzes uit en dan gaan we van start. De eerste kilometers leggen we af door de velden van het Gaasterland, langs het IJsselmeer. Het is een prachtig gezicht en je kunt kilometers ver kijken.

Dutch Outdoors Friesland 1

Elfstedentocht

We fietsen langs vier van de Elfsteden: Stavoren, Hindeloopen, Workum en Sloten. De route gaat dwars door het centrum van de eerste drie stadjes. Na het glooiende Gaasterland, komen we nu langs prachtige oude geveltjes en leuke haventjes waar mensen ons enthousiast begroeten. Douwe zet ons in Hindeloopen nog even op de foto. 

Dutch Outdoors Wielrennen Elfstedenstad

Argentijnse koffie & prachtige taarten

Na 33 kilometer fietsen, stoppen we in Workum voor koffie en taart bij de Argentijnse Hector. Hij heeft een piaggo & koffiebar in een knus achterafstraatje. De bonen koopt hij rechtstreeks in bij lokale boeren in Midden- en Zuid-Amerika en de prachtige taarten worden door een dorpsbewoonster gemaakt. Speciaal voor ons met de Friese Pompebleden. Wat een fijne plek voor een koffiestop .

Dutch Outdoors Koffies

Friese meren

Tijd om weer verder te gaan! Helaas is het weer omgeslagen en krijgen we een pittige bui op ons hoofd. De route is er niet minder mooi om; we fietsen over smalle fietspaadjes langs verschillende Friese meren en slootjes, waar mensen ondanks het weer, toch lekker bootje varen.

Friese gastvrijheid

Na 66 kilometer fietsen, komen we aan in Woudsend. We lunchen we bij ‘Omke Jan’ in een prachtige oude boerderij, naast de molen met uitzicht op het water. Jan, de eigenaar van het restaurant, staat ons al met een grote glimlach op te wachten. Hij wijst ons meteen naar de tuin van zijn eigen huis, zodat onze fietsen daar veilig staan. Hoeven we ons daar geen zorgen over te maken.

Goede moed

De warme thee en heerlijke lunch doen ons goed. We zijn weer opgewarmd. Zelfs zo goed, dat ook de dames die opkeken tegen de kortste afstand van 75 kilometer, besluiten om toch voor de 100 kilometer te gaan. De route van alle afstanden is tot de lunch namelijk hetzelfde, waardoor je in Woudsend nog kan kiezen welke afstand je uiteindelijk echt fietst.

Dutch Outdoors Friesland

Girlpower

Zo verleggen een aantal dames hun grenzen door te switchen van 75 naar 100 kilometer. Met nog extra wind en regen wordt het bikkelen geblazen maar we helpen elkaar, hangen in elkaars wiel en samen pushen we er ons doorheen.

Gelukkig nemen wind en regen af en fietsen we heerlijk uit over leuke bospaadjes, een stukje klûnen en dan is het een kwestie van met een grote glimlach uitrollen tot de finish! We did it! Juist door de weersomstandigheden voelde het als een stoere tocht, die we als team fietsten en dat terwijl we elkaar 8 uur geleden nog niet eens kenden. Samen kom je verder, dat heeft zich weer bewezen!

Dutch Outdoors stoer

Een kâld Kletske, een warme douche en een glimlach

Verregend maar ultiem voldaankomen we weer aan op de plek waar we vanochtend vertrokken. Het mooiste aan zo’n women-only fietstocht? Dat sommige vrouwen bang waren voor de kortste afstand, maar erachter kwamen dat ze meer kunnen dan ze dachten. We kwamen allemaal terug met 100 kilometer op de teller. Tijd voor een frisse duik in het IJsselmeer, een welverdiende warme douche en een heerlijk Kâld Kletske, speciaal biertje uit Dokkum! TJOCH op deze getaway in eigen land!

Dutch Outdoors Kald Kletske

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *