Dé must-know regels met bergwandelen
Veilig de bergen in gaan: het is van levensbelang. Steeds meer onervaren Nederlanders trekken tijdens vakanties de bergen in. In zomer 2022 was het weer raak met meerdere meldingen van Nederlanders die verongelukte tijdens het bergwandelen.
In meerdere gevallen was het te voorkomen. Daarom zijn de basisregels voor in de bergen zo cruciaal. Onze ervaren bergwandelaar Sophie loopt de regels met bergwandelen voor jouw veiligheid nog eens door!
1. Nooit lopen en kijken tegelijk!
Het klinkt zo simpel, maar toch vergeten wandelaars dit vaak. Even rondkijken en genieten van het uitzicht tijdens het lopen… veel wandelaars raken gewond of vallen zelfs van de berg. Wat ik als kind al heb geleerd: er hoeft maar één steentje verkeerd te liggen en de meest ervaren persoon kan gewond raken.
Helaas ken ik een vader en dochter die deze regel in een split-seconde niet opvolgde. Zij kwamen beide om het leven.
Herhaal deze regel dus tijdens iedere bergwandel!
2. Vraag altijd het weer na en check zelf.
“Het is heel de dag zonnig en pas eind van de dag geeft er regen, dat halen we makkelijk.” Het is een fout die iedereen wel maakt: niet goed voorbereidt zijn op het weer OF overmoedig zijn. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat het weer binnen een uur volledig om kan slaan.
Als de dag van vandaag herinner ik mij een moment als deze. Met ouders en kinderen gingen wij op pad, bergwandelen door een prachtige kloof. We waren ongeveer tussen de 10 – 13 jaar oud. Het weer sloeg om zonder dat we hierop voorbereid waren. Zware regen, storm, onweer en bliksem… we verscholen ons over een overhangende rotswand, daar stonden we voorlopig veilig. Wat maakte dit zo memorabel? De grote boulders en stenen die 10 meter aan de overkant naar beneden vielen.
Vraag bij je lokale receptie, berghut, of kabelbaan wat de exacte weersvoorspelling is. Geeft hij regen voor de middag op? Ga dan liever niet, want het weer kan er eerder zijn dan verwacht. Neem ook altijd regenkleding mee en draag bergschoenen met goede grip.
3. Vertrouw niet blind het advies van anderen.
Ook al zijn het professionals, vertrouw niet blind het advies van anderen. Ze kunnen je ervaring en skills overschatten, zeker in de bergen. Een route van 5 uur kan 5 of 6 uur duren, maar ook 10 uur duren, verschillend aan conditie en ervaring.
Wanneer ik een gezekerde route wilde lopen, vroegen we aan een vrouw of deze te lopen was zonder klimtuig. Het stond namelijk aangegeven dat dit wel mogelijk was op onze routekaart. Ze bevestigde dit en zei dat het makkelijk te doen was. Top, here we go!
We hebben een stukje van de route gelopen voordat we omdraaide omdat we hem te gevaarlijk vonden. Drie keer raden wie we op de terugweg tegenkomen? Dezelfde vrouw… met klimtuig aan!
Begin eventueel vanuit Nederland en kijk hoe dat bevalt. Je bent dan flexibeler dan wanneer je een vliegtuig naar Verweggistan pakt. Zorg er tenslotte voor dat de randvoorwaarden (zoals verzekeringen e.d.) goed geregeld zijn.“
4. Doe zelf genoeg research over moeilijkheidsgraad van de routes
Het spreekt voor zich, maar doe altijd zelf genoeg onderzoek voordat je de bergen in gaat. Mijn persoonlijke advies: neem altijd een routekaart mee als back-up. Hier staan moeilijkheidsgraden, loopuren en type weg goed op aangegeven.
Een kaart als back-up is nooit verkeerd. We doen tegenwoordig natuurlijk veel op onze telefoons, maar dit is niet zo betrouwbaar als kaarten. Want wat als je batterij opeens leeg is?!
En begin natuurlijk makkelijk. Dat routes een lager niveau hebben betekend niet dat deze niet prachtig zijn. Ik heb makkelijkere routes gelopen, die mooier waren dan hele technische.
5. Eerste keer in de bergen? Ga met een ervaren persoon mee.
Zie dit als een soort basiscursus wanneer je iets nieuws leert. Een ervaren wandelaar kan je alles laten zien: de routeplanning, veiligheid, wat je moet inpakken, welke uitrusting je nodig hebt, en nog veel meer. Ook wanneer een route plots moet worden omgelegd. Je weet dat je in goede handen bent!
Dutch Outdoors helpt je veilig op weg!
Veiligheid gaat voor! Daarom bieden wij huttentochten aan met gids, of met voorgelopen wandelroutes. Zo weet je altijd dat de route op goed niveau is, met genoeg stops, en overnachtingen. Alles van top tot teen geregeld.