Vrouwen ontdekken mountainbiken in coronatijd: ‘Je krijgt heel even het wintersport gevoel’

Crossen door de bossen, zand dat knarst tussen je tanden en modder tot in je nek. Voor mountainbiken is een flinke portie lef nodig. Toch is de sport in coronatijd enorm populair geworden. En niet alleen bij mannen. Waar sommige vrouwen voorheen dachten dat mountainbiken niets voor hen was, heeft corona daar verandering in gebracht.

Janine Vermeulen, eigenaar van Dutch Outdoors, merkt dat de populariteit van mountainbiken toeneemt onder vrouwen. Normaal gesproken organiseert Dutch Outdoors reizen voor sportieve vrouwen naar onder andere Mallorca en Oostenrijk. Mede door corona kwam de focus te liggen op mountainbikeclinics in Nederland. En met succes. Janine en collega Manon Nieuwenhuizen gaven de afgelopen maanden (sinds september, variërend van 6-2 deelneemsters) al ruim 150 vrouwen een eerste MTB ervaring: ‘Iedereen is hartstikke enthousiast’.

Dutch Outdoors vriendinnenbreak
Wintersportgevoel in het bos

Janine begrijpt wel dat juist deze sport in coronatijd zo populair is geworden. “Je kan echt even loskomen van de dagelijkse realiteit. Wat zo fijn is aan deze sport is dat je helemaal in een flow komt en bezig bent in het moment. Je moet opletten en alle aandacht bij het parcours houden.”
Daarnaast heeft mountainbiken volgens Janine veel overeenkomsten met skiën. “Het buiten zijn, het bocht voor bocht principe, in de flow bezig zijn en afsluiten met een warm drankje raakt zelfs heel even het après-ski gevoel. Helemaal met de sneeuw op de trails!

Dutch Outdoors
nieuwe hobby en nieuwe aanwinst

Laura Vos startte met mountainbiken in coronatijd. Ze volgde vier trainingen bij Dutch Outdoors op aanraden van een vriendin. “Ze zei: ‘Dit is zo leuk! Dit moet je ook doen!’, legt Laura uit. “Eerst dacht ik: ‘Is dat wel iets voor mij?’ Ik heb me toen toch opgegeven en dacht: ik ga het gewoon proberen en zie het wel.”
Laura was zo enthousiast dat ze meteen een fiets aanschafte. “Ik ga vaak nog even de schuur in om mijn nieuwe aanwinst te bekijken”, zegt ze lachend. Inmiddels fietst ze minimaal één keer per week met vriendinnen, buurvrouwen of een van haar kinderen. Mountainbiken is echt haar ‘lichtpuntje’ in de week geworden. “Ik vind het heerlijk dat ik echt even weg ben. Helemaal als je het bos in gaat. Je bent zo gefocust op het fietsen door de kleine paadjes, dat je niet aan andere dingen denkt. Het is zo heerlijk om buiten bezig te zijn.”

"ik vond de hobby van mijn man zelfs een beetje irritant"

Janneke Kollner dacht dat fietsen echt niet iets voor haar was. Ze genoot enorm van hockeyen en vond de hobby van haar man, een enorme fietsfanaat, zelfs een beetje irritant.
Maar toen kwam corona en werden alle hockeywedstrijden afgelast… Samen met een paar teamgenootjes volgde ze september een mountainbikeclinic bij Dutch Outdoors en werd ook zij aangestoken door het MTB-virus. “De eerste keer was gelijk heel leuk en uitdagend. Het is een hele andere energie dan ik gewend was”, legt ze uit. “Het was in het begin best even spannend, maar dankzij de goede tips van Janine zat ik gelijk zekerder op de fiets en had ik er vertrouwen in.”

Sindsdien is mountainbiken niet meer weg te denken in Janneke haar leven. Ze fietst twee tot drie keer per week met haar teamgenootjes. En naast de vier fietsen van haar man, staat nu ook haar eigen nieuwe mountainbike in de schuur. “Het is uitdagend, technisch en je kan lekker de natuur in. Ook de combinatie met het bos om de hoek en kunnen gaan wanneer je wilt, maakt het superfijn.” En stel dat de hockey weer begint? Dan blijft Janneke zeker mountainbiken, laat ze weten. “Wel wat minder natuurlijk vanwege de tijd, maar ik vind het echt superleuk!”

Janneke Dutch Outdoors
Dutch Outdoors
Mountainbikes uitverkocht

Enthousiaste vrouwen zijn er dus genoeg. Maar wie nu nog een eigen mountainbike op de kop tikt in coronatijd, heeft geluk. Volgens Janine is er op korte termijn geen fiets te krijgen. Veel van de
vrouwen die ze training gaf, willen nu een eigen mountainbike aanschaffen. Maar een hoop fietsen
zijn uitverkocht of pas leverbaar in 2022. “We hebben geïnventariseerd hoeveel dames een fiets zoeken en we hebben de aanvragen gebundeld, dit zijn er inmiddels meer dan 50”, legt Janine uit. “Zeker hier in Zeist, waar we aan de prachtige trails wonen, heeft iedereen tegenwoordig wel een mountainbike in de schuur staan.”

Op avontuur

Hoewel de trainingen in Zeist een fantastische uitlaatklep zijn, kriebelt het bij Janine en Manon ook om weer naar het buitenland te kunnen met enthousiaste sportieve vrouwen. “We fietsen nog even door hier in Nederland, maar zodra het kan hebben we weer veel sportieve breaks op de agenda zoals wielrennen in Girona en MTB’en in Oostenrijk!”

Dutch Outdoors Linn MTB
Linda op MTB

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *