Wandelen op Koninklijk terrein in Zeeland – Oranjezon

Wij zijn gek op Zeeland. Wanneer je wandelt in Oranjezon heb je echt het gevoel dat je echt even weg bent. Het leuke is dat je dit gebied goed kan combineren met een bezoekje aan Domburg, waarmee je het bos, de duinen en het strand meepakt. Zo kan je een volwaardige dagwandeling doen met een super afwisselende omgeving! Met een degelijke 400 hectare op Walcheren heeft het dus heel wat moois te bieden. Lees hieronder meer over dit gebied.

Oranjezon Vrouwenpolder Duiinen

een klein stukje geschiedenis

De duinen van Oranjezon zijn relatief gezien jong voor de Nederlandse duinen. In 1200 werd het gebied rondom Vrouwenpolder drooggelegd door middel van dijken, waardoor er polders ontstonden. Hieruit volgde het woestere duinlandschap de Oranjezon door verplaatsend zand! Later is er tussen de duinen en de polders bos aangelegd.

De naam heeft het gebied te danken aan de vroegere eigenaren, de prinsen van Oranje. Ook het Prinsenbosch is hiernaar vernoemd. 

Ooit was het hier dé plek voor konijnenjacht, waar goed mee te verdienen viel. Later heeft het voor ruim 100 jaar als waterwingebied gediend. Door de grote hoeveelheid ziektes en slechte hygiene rond 1890 had de stad Middelburg dit gebied als waterwingebied gekocht, om zo voor schoon water en betere gezondheid te zorgen. 

Het gebied fungeert sinds 1995 niet meer als actief waterpunt, maar in geval van nood kan het wel op korte termijn ons van schoon water voorzien.

 

Wist je dat de Oranjezon elke dag nog steeds een beetje groeit door het opwaaiende zand vanaf het strand?

Beweeg!

Het is hier voor de natuurliefhebber heerlijk wandelen. Er zijn verschillende wat kortere routes uitgezet, welke je eventueel goed kan combineren voor een wat langere wandeling. Wij zelf vinden het het leukst om te combineren met strand en een route langs de buitenplaatsen richting Domburg over het duinpad. 

Bezoek ook vooral Terra Maris als je met de kids bent, hét museum over de natuur in Zeeland. Hier wordt dieper ingegaan op het ontstaan van de landschappen en de geschiedenis.

Als je gelukt hebt is de uitkijktoren bij Vrouwenpolder toegankelijk. Hier krijg je een prachtig uitzicht over het Veerse meer en de Noordzee!

(wild)life

Afwisseling in landschap zorgt voor vele soorten dieren en planten! Sommigen doet het zelfs aan Zuid-Afrika denken.

Zo zijn er Konikspaarden in de bossen te vinden. Deze worden nu nog gescheiden door het strandpad maar er zijn plannen om ze samen te laten voegen! Tips van de boswachter: probeer flinke afstand te bewaren tot de paarden, voer ze nooit en loop nooit dwars door de kudde heen. Loop desnoods van de paden af. 

Verder zijn er damherten, reeën, pony’s en koeien die hun steentje bijdragen aan de stijd tegen het straffe waterkers, een plant die veel energie en ruimte ontneemt van andere planten. Leuk om te weten dat de herten en reeën niet oorspronkelijk uit dit gebied komen. Ze hebben zelf hun weg gevonden via Brabant naar het puntje van Zeeland. De damherten zijn wel uit de regio, maar zijn vrijgelaten uit een van de buitenplaatsen en hebben zich hier prima gevestigd. 

Neem de tijd om ook onder het laag groeiend gewas eens opzoek te gaan naar wat wildlife, er is genoeg te vinden! Ook kan je dan de grote hoeveelheid paddestoelen en bramen spotten. 

Oranjezon wandelen strand

Praktische informatie

Starten van je wandeling kan op verschillende plekken. Je kan natuurlijk vanuit Domburg vertrekken, als je daar verblijft, of bij een van de strandtenten, zoals Lage Duintjes, waar je ook goed je auto of fiets kwijt kan. Ideale plek vinden wij dit om ook je wandeling te eindigen: beentjes omhoog op het terras met uitzicht op zee! Handig ook om zo de drukte van de hoofdingang te vermijden, mocht het een mooie dag zijn.

Voor betreden van Oranjezon dien je een duinkaart te kopen, dit kan alleen bij de officiële ingang aan de Koningin Emmaweg 22 in Vrouwenpolder. Zorg dus wel dat je hier even langsloopt! Een dagkaart kost €1,-. 

Kortom, het Zeeuwse landschap bied je een veelzijdige buitendag! Echt de moeite waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *