Wat je móet weten als je gaat wandelen in de Kaapse Bossen

Wij zijn verliefd op de De Kaapse Bossen omdat het zo veelzijdig is. Met de afwisseling van statige lanen en kronkelende bospaadjes wekt het telkens weer je interesse tijdens het wandelen. Ook de hoeveelheid bekende historie maakt dat je na een dagje Kaapse Bossen nog rijker huiswaarts keert dan hoe je er gekomen bent. Ook met de kids is dit gebied een aanrader om te bezoeken.

Dutch Outdoors Kaapse Bossen Laan

EEN KLEIN STUKJE GESCHIEDENIS​

We beginnen de geschiedenis bij het verkrijgen van de naam. Het gebied was vanaf 1750 eigendom van de familie Swellengrebel, een gouverneurs familie uit de Nederlandse Kaapkolonie. Ze kochten landgoed bij Doorn nadat ze uit Zuid-Afrika kwamen, waarbij het hen destijds deed denken aan Kaapstad.

Voor de historie liefhebbers is de ‘De Doornsche Kei‘ een leuke bezienswaardigheid in dit bos. Deze stamt af uit de Ijstijd (zo’n 150.00 jaar terug) en is sinds 1935 tentoongesteld in het bos. De steen is door de schuivende ijskappen vanuit Scandinavie hier terecht gekomen.

Ook de glooiende keuvels zijn te danken aan deze schuivende ijskappen. Ook zijn er grafheuvels te vinden. Deze zijn tussen de 4000 en 2000 jaar oud en stammen uit de steen- en bronstijd en dragen enorm bij aan de archeologische erfgoed. Het wordt steeds lastiger de grafheuvels te onderscheiden van de natuurlijk ontstane heuvels door het vele stuifzand! Op dit moment vind er in de hele provincie Utrecht veel archeologisch onderzoek naar plaats.

Beweeg!

Als je jezelf wil uitdagen met hoogtemeters dan moet je langs uitkijktoren De Kaap. De toren, van ongeveer 26 meter, rijkt ver boven de bomen uit en biedt een fenomenaal uitzicht. Zo zijn de Dom van Utrecht en de piramide van Austerlitz te zien bij helder weer en als de bomen nog niet vol in bloei staan. In het gebied wordt ook veel aan trailrunnen gedaan: eer sportieve en uitdagende manier om de omgeving te verkennen. Doordat het gebied best wat hoogtemeters heeft is ook wandelen hier sportief.

Mocht je nou met de kids op pad zijn, dan is het Doornsegat een must om langs te gaan: een ultieme speelplek dicht bij de parkeerplaats, dus ook handig voor een kort uitje.

Wist je dat Hippocrates: de grondlegger van de Geneeskunde, wandelen al het beste medicijn vond?

(Wild)life

De Kaapse Bossen zijn een voorkeursplaats van adders, de enige giftige slang in Nederland. Er zijn er niet veel echt te zien, maar de warme zandgrond gecombineerd met de heide biedt een perfect habitat voor de beesten. Het gebied staat ondermeer ook bekend om de diversiteit aan vogels, dus met verrekijker op de uitkijktoren zit je goed!

Ook zijn er reeën, herten, vossen en marters te spotten. Naast dieren zijn de grote hoeveelheid paddenstoelen en tamme kastanjes hier ook bijzonder. Soms begeleiden boswachters hier ook wandelingen voor om deze te spotten! 

Kortom, een leuk en veelzijdig gebied waar je voldaan van terugkeert! De moeite waard.

wandelen kaapse bossen

Praktische informatie

Je kan het natuurgebied op verschillende plekken betreden. Je hebt de Groene entree van het gebied zelf, het Doornsegat én de ingang bij Chalet St. Helenaheuvel aan de westkant, met allen gratis parkeerplekken. Het chalet is vernoemd naar de oudste dochter van de familie Swellengrebel, Helena. Het bestaat al sinds 1931 en diende een tijd als toegangsloket voor het bos.

Door het gebied lopen met name onverharde paden. Houd hier dus rekening mee! Deze paden zijn extra mooi in de herfst. Je krijgt dan echt het gevoel van een sprookjesachtig bos. Denk ook aan de maanden waarin de hei in bloei staat, augustus en september.

Veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *