Wandelen in Flevoland bij de Oostvaardersplassen

Wandelen in één van de nieuwste natuurgebieden van Nederland – De nieuwe wildernis! Waan je in dit fantastische gebied en loop over “de bodem van de Zuiderzee”. Het gebied staat dus zeker niet in de boeken als oudste natuurpark, het is met zijn 6000 hectare wel onderdeel van het grootste door-de-mens aangelegde natuurpark ter wereld. Wandelen kan hier langs uitgestrekte graslanden, eindeloze rietvelden, door de bossen of tussen de vogels door langs de plassen. Ervaar hoe snel de natuur een gebied eigen kan maken. Lees hieronder meer over wandelen in de Oostvaardersplassen!

Wandelen Oostvaardersplassen Flevoland

EEN KLEIN STUKJE GESCHIEDENIS​

De Oostvaardersplassen bestaan dus nog niet zo lang. De mens heeft dan wel de polder aangelegd, maar de natuur heeft zelf de macht overgenomen in dit gebied. In 1986 bleven er plassen liggen in de polder, waarna er afwisselende flora is gaan groeien. Er zijn bossen, rietvelden en moerassen te vinden. Ook de grote hoeveelheid vogels heeft er voor gezorgd dat het gebeid nog verder werd uitgebreid met een droog gedeelte.

Inmiddels staat het gebied onder toezicht van Staatsbosbeheer en zijn de oude plannen om er een industriegebied van te maken definitief van de baan. 

Beweeg!

Een groot aantal wandel- en fietsroutes zijn uitgestippeld in dit gebied. De meeste starten bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Dit is zeker een fijne horeca-locatie om je wandeling te starten of te eindigen.

Voor de hoogtemeters zijn in het gebied een aantal uitkijkheuvels te vinden, zoals die bij het Oostvaardersveld. Super gaaf om je verrekijker mee te nemen, je spot dan mogelijk aardig wat fauna! Stop tijdens je wandeling vooral ook even in het wilgenbos, waar een sprookjesachtige sfeer hangt. Leuk om in het voor- of najaar te bezoeken! In de wintermaanden worden sommige bossen deels afgesloten om zo de grotere grazers hier hun gang te kunnen laten gaan. Houd er ook rekening mee dat het met regen wat slippery kan zijn!

Ook kun je er van alles doen zoals boswachtertochten door de moerassen en safaritochten in speciale ecowagens!

Wist je dat dit gebied een tussenstop is op de route richting Afrika?

Wildlife

Over de dieren in de Oostvaardersplassen is heel wat te doen (geweest). Het begon allemaal bij de vele ganzen die in dit gebied hun thuis vonden. Om te voorkomen dat het in de wintermaanden dicht zou groeien, zijn grazers in het gebied toegelaten. Destijds niet meer dan 100. De runderen, paarden en herten hebben zich op natuurlijke wijze voortgeplant en zijn nu met duizenden aantallen zeer aanwezig in het gebied.

Helaas zijn  de grazers niet helemaal bestand tegen de Nederlandse winter en is er een groot deel van de dieren wat de winter niet of nauwelijks overleeft. Zoals we weten zijn hier regelmatig discussies wat de beste oplossing is om deze dieren te “helpen”.

Oostvaarderspkassen wandelen

Naast de ganzen en de grazers zijn ook vogels grote liefhebbers van de plassen en de rest van het Nationaal Park Nieuw Land. Het is een van de tussenstoppen voor de vogeltrekroute naar Afrika; het is niet voor niets een van de lievelingsplekken voor vogelspotters. Neem eens de tijd om verschillende vogels te spotten op een van de uitkijkpunten! Je zal verbaasd zijn hoeveel er te zien zijn!

Kortom, een prachtig gebied met een bijzonder verhaal en uniek in Nederland. De moeite waard om eens te bezoeken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *