Rondom Oisterwijk is het geweldig wandelen. Het gebied heet niet voor niets de parel van Brabant. Je kan vanuit hier verschillende natuurgebieden betreden die tot het Nationaal Landschap het Groene Woud behoren: Kampina, de Oisterwijkse Bossen en Vennen, De Mortelen en het Banisveld. Het is hier sprookjesachtig wandelen over kronkelpaadjes, weidse vlakten, uitgestrekte bossen of soms dwars over de camping. Er zijn veel bezienswaardigheden, zoals de Grote en de Achterste Goorven! Een leuke verwijzing naar het ‘gore’ moeras dat hier te vinden is.
EEN STUKJE GESCHIEDENIS
De Kampina is Brabant zoals het ooit was. De vele vennen zijn ontstaan in de IJstijd, doordat smeltwater met zulke hoge snelheden ons land binnenstroomde, dat het “gaten” in de bodem sloeg. Door een diepere laag van leem is het water niet geheel weggelopen, waardoor de vennen nu met 80 stuks het landschap domineren.
In de omgeving vind je ook naaldbossen, welke ooit bedoeld waren als productiebos voor de mijnbouw. Het kappen van bomen was ook in Europa heel gewoon vroeger. Wist je dat de Mt. Ventoux in Frankrijk om die reden de naam “Kale berg” heeft verkregen? Daarom is die ook kaal gekapt!
De eerste natuurbeschermer van dit gebied, Meneer van Tienhoven, heeft er voor gezorgd dat niet nog meer van het gebied ten onder ging aan de mijnbouw en kanalisatie. In 1917 heeft hij het beheer van het gebied overgedaan aan Natuurmonumenten, waarmee dit gebied het oudste gebied van Natuurmonumenten in Noord-Brabant is. En waardoor de heides nog steeds zo zijn zoals ze altijd zijn geweest!
Omdat het gebied nog steeds beheerd wordt, worden de naaldbossen steeds gevarieerder, wat het voor vele soorten flora en fauna aantrekkelijk maakt om hier te leven.
Beweeg!
Tijdens je wandeling is de kans groot dat je langs de Uitkijktoren op Banisveld komt. Vernoemd naar de boswachter, geeft uitkijktoren ‘Tour de Frans’ een prachtig uitzicht over het gebied. Met name vogelspotters maken hier goed gebruik van. Ze hebben er een “luie” trap omhoog in gemaakt, die de toren voor iedereen toegankelijk maakt. Dus zorg zeker dat je even naar boven wipt, want het uitzicht wil je echt niet missen.
Een stukje verder ligt het grootste klimbos van de Benelux, voor de echte thrillseeker. Ook kan je kanovaren over rivier de Hilver, een stukje ten zuiden van de Oisterwijkse vennen.
Wildlife & flora
Het water van de vennen heeft ooit een flinke sliblaag gehad. Inmiddels is het water verschoond, waardoor de oevers van de vennen weer konden herstellen. Ook kan de zon nu weer door het water schijnen, waardoor (bloeiende) moerasplanten hun weg langs de oever weten te vinden. De perfecte omstandigheden voor kikkers en salamanders om te broeden. Kan jij ze spotten?
Ook is er geen gebrek aan IJslandse paarden en runderen. Deze fotogenieke dieren houden de begroeiïng gevarieerd en dragen daarmee hun steentje bij aan het behouden van het natuurgebied. De vele vogels zijn hier op hun beurt blij mee, want daar komen de insecten weer graag op af!
Wist je dat de naam Kampina is afgeleid van het Romeinse “Campina“, dat “woeste grond” betekent?
Bijzonderheden
In het gebied is ook het graf van Pieter van Tienhoven, die later het hoofd van Natuurmonumenten werd, te vinden. Hij wilde in dit gebied uitgestrooid worden. Je kan de plek herkennen aan een berg grote zwerfkeien, waar zijn geboorte- en sterfjaar (1875-1953) in zijn gebeiteld. Zo bijzonder was dit gebied dus voor hem!
Wat betreft horeca kan ook de bakkerij in de hometown van Meesterbakker Robèrt van Beckhoven van Heel Holland Bakt niet ontbreken. Opa Cees begon zijn bakkerij in Oisterwijk en nu heeft Robèrt een prachtige bakkerij in de voormalige Oisterwijkse leerfabriek, ooit de grootste van Europa.
Voor een cultureel tintje eindig je in het openluchttheater! Dit theater, uit 1915, is in de zomer in gebruik voor verschillende voorstellingen voor alle leeftijden.
Kortom: een bijzondere omgeving met een grote hoeveelheid geschiedenis, waar veel te beleven én te bewegen is!