De Amsterdamse waterleidingduinen; perfect voor een wandeling met de familie, collega’s of alleen. Met zo’n 3400 hectare, verdeeld over bos, duin en strand, heeft het van alles te bieden. Het gebied staat bekend als het oudste waterwingebied van Nederland en zorgt voor 2/3e van het drinkwater van Amsterdam. We hebben de leukste feitjes over dit gebied voor je op een rij gezet.
Zoek de herten!
EEN KLEIN STUKJE GESCHIEDENIS
Aangezien dit gebied heel wat rollen heeft vervuld kan een stukje geschiedenis natuurlijk niet ontbreken. In 1853 werd de eerste pijpleiding naar Amsterdam aangelegd, waarna de eerste emmers water werden verkocht voor 1 cent per emmer. Dit was de fundering voor het huidige drinkwatersysteem! Later is het gebied overgenomen door de huidige beheerder Waternet.
In de oorlog zijn de AWD behoorlijk aangepakt. Er zijn zo’n 80 hectare bomen gekapt, waarvoor later na de oorlog de helft wel weer is aangelegd. Maar je kan je voorstellen dat het er toen heel anders uit heeft gezien! Verder is er ook een heel stuk betonpad van 4 kilometer aangelegd in de oorlog tussen alle bunkers in. Hiervan is nu nog maar zo’n kilometer over. Kans is aanwezig dat je langs deze bunkers loopt tijdens je wandeling: kan jij dit betonpad kan vinden? En over bunkers gesproken; wist je dat er wel zo’n 400 bunkers in dit gebied liggen?
Hoe werkt de zuivering van het water dan precies?
Het water wat zich in de waterleidingduinen bevindt komt uit het lekkanaal in Nieuwegein. Het wordt eerst voorgezuiverd, waarna het de waterleidingduinen ingepompt wordt. Hier wordt het op een natuurlijke wijze gezuiverd gedurende een proces van wel 3 maanden. Als laatste wordt het water naar een zuiveringsinstallatie op de Leiduin gepompt, waar er drinkwater van gemaakt wordt.
Beweeg!
Wandelen is dé activiteit hier. Er zijn verschillende routes vastgelegd, van tussen de 5 en 30 kilometer. Deze zijn geschikt voor alle soorten wandelingen, sportief of recreatief. Eén ding is zeker, je kunt je hier uren vermaken! Er loopt 1 fietspad door het gebied, een van de mooiste van Holland, waar je tijdens een van onze wandelingen oversteekt. De rest van het gebied is verboden voor fietsers en auto’s, wat het zo’n énorm rustig gebied maakt. Het kan zo zijn dat je niemand tegenkomt tijdens je wandeling, puur doordat het zo groot is. Verder zijn er aan het strand genoeg sporten te beoefenen, zoals zeilen, windsurfen, blokarten en kiten.
Een van de laatste Nederlandse bruine beren leefde in de Amsterdamse Waterleidingduinen!
Wildlife
In dit gebied vind je veel diverse dieren. Denk aan damherten, vossen, aalscholvers, torenvalken, moeflons, bunzingen, vleermuizen en wilde konijnen.
Aangezien het gebied is afgesloten voor fietsers, en sommige gebieden zelfs voor wandelaars, kunnen de dieren relatief gezien super rustig leven in dit gebied. Je mag hier en daar van de gebaande paden af wandelen, tenzij anders aangegeven staat. Ga dus vooral op zoektocht naar wat wildlife! Let wel: als je dit doet op plekken waar dit niet mag, kan de boswachter je beboeten!
Wat helemaal tof is, is om in eind september of oktober te gaan wandelen, wanneer de herten in de “bronsttijd” veel burlen: de lokroep van de herten. Zoek het maar eens op, een bizár geluid! Je gaat dit gegarandeerd horen als je er rond deze tijd wandelt, en misschien kom je zelfs wat vechtende mannetjes tegen die zich uitsloven voor de dames.
Er mag gedanst worden!
Startpunt
Starten kan bij dit wandelgebied op 4 officiele ingangen. Onze favoriet is bij Uitspanning de Oase, waar goed te parkeren is en een knusse sfeer hangt. Ook leuk om na je wandeling nog even hier neer te ploffen.
Houd er rekening mee dat je bij alle ingangen een toegangskaartje moet kopen van €1,50 en dat parkeren vaak ook een paar euro per dag kost.
Lunchplekken ga je middenin het gebied niet vinden. Het is het leukst om aan het strand te lunchen, waardoor je extra afwisseling aan je wandeling toevoegt! Maar ook bij alle ingangen is horeca te vinden.
Kortom, genoeg te zien! En absoluut de moeite waard om hier een keer te wandelen.